tisdag 13 oktober 2009

Att knyta ihop säcken

Någon har sagt att 90 procent av allt är skit. Häromdagen när jag funderade på detta återkallade jag plötsligt en känsla som jag inte har upplevt sedan den där augustinatten för väldigt länge sedan då jag låg på en skärgårdsklippa med magen full av pinnbröd och planlöst stirrade upp på stjärnhimlen. Universum är verkligen oändligt. 90 procent av allt är verkligen skit. Vägen till insikt var något så simpelt som en alternativ formulering. Jag är i grunden en ganska positiv person och hade tidigare lite svårt att förlika mig med att 90 % av, säg, min släkt är skit, eller att 9 av 10 kaffesorter smakar Gevalia. Men när jag istället tänkte på siffran 10 så klarande det hela. Jag lyssnar på cirka 10 % av låtarna i min musiksamling, jag umgås med cirka 10 % av människorna jag känner, jag uppskattar 1 av 10 av knäckebrödsvarumärken i mataffären och jag kommer ihåg cirka 10 % av ledarsidan i DN direkt efter att ha läst den. Vad har det här då med bilden att göra? Ingenting, allt. Det fina med 10 %-reglen är att den kan plockas fram och dammas av lite efter behov. Tillämpad här kan väl konstateras att snubben bakom det här kladdet inte skulle kvala in bland Sveriges cirka 1.000.000 människor som inte är...skit.

7 kommentarer:

Den anonyma sa...

Perfekt formulerat. Fast jag brukar köra 80/20 regeln istället. Snyggare att säga att man tillhör en femtedel av de bästa.

Den anonyma sa...

Vänta nu - blev inte din negation fel på något vis ? Menar du att du inte är skräp eller att du är det ? Jag vill då anse att du inte är lort.

The Cobra sa...

Älskar detta! Genialiskt!

HMT sa...

80/20-regeln är bara för Accenturekonsulter och fegisar min käre anonyma. Tiondelen är hårdare, nålsögat mindre. Och snubben jag refererar till i texten är han (för det väl nästan alltid en han?) som smetat ner väggen med, ja, det där bruna.

Den anonyma sa...

Såklart du har rätt på alla sätt. Oerhört att jag misstolkade och inte såg att han var han och inte du i texten.
Visar att jag troligen ligger kring 99/1procentsregeln eller något.

Anonym sa...

...inte skulle kvala in bland Sveriges cirka 1.000.000.000 människor som inte är...skit. Hur många svenskar finns då, inräknat de som är skit? Det låter som att en god del av jordens befolkning är svenskar:)

HMT sa...

Word! Number! Jag korrisjerar.